Over Waarom vergissen wij ons zo vaak ?

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

04 okt
Herdersem - Parochiaal Centrum

Waarom vergissen wij ons zo vaak ?

lezing door Professor Jean-Paul Van Bendegem

woensdag 4 oktober 2023 van 20:00 uur tot 22:30 uur

Misschien klinkt dit nogal zwaar op de hand, maar inderdaad, wij mensen vergissen ons vaak en veel. Hoe komt dat?

Niet alleen misleiden onze zintuigen ons meer dan veel, maar wanneer we ons verstand gebruiken maken we ook behoorlijk wat fouten. In de lezing zullen daarom optische illusies aan bod komen – hoe misleidend zijn onze ogen? – maar ook het oor – het is minder bekend dat ook onze oren ons kunnen bedriegen – en ten slotte de zogenaamde cognitieve illusies waar ons vermogen om helder en correct na te denken zwaar wordt beproefd. De verklaring is, zoals professor Van Bendegem zal verdedigen, te zoeken in onze evolutionaire geschiedenis.

Professor Jean Paul Van Bendegem is een wiskundige filosoof en emeritus hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij was tevens Decaan aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte aan de VUB van 2005 tot en met 2009. In zijn vrije tijd verzorgt Professor Van Bendegem columns in het weekblad Knack. In oktober 2007 nam hij deel aan het populaire VRT-programma ‘De slimste mens ter wereld’.

 

In het achtste seizoen van het satirische programma ‘De Ideale Wereld’ zetelde hij als sidekick van Otto-Jan Ham. In het TV-programma  ‘Iedereen Beroemd’ had hij samen met Ignaas Devisch een wekelijkse rubriek ‘Doordenkers’ waarin zij een filosofisch antwoord gaven op alledaagse vragen.

Hou deze avond zeker vrij voor deze verrassende en bevlogen en met (zeer) veel humor overgoten voordracht door een legendarische logica-prof.  

Inkom DF-leden : €7 – niet-leden : €10 – houders Uitpas aan kansentarief €1,5.

Iedereen van harte welkom.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 7,00

Info: Telefoonnummer of e-mailadres

Labels: Mens & MaatschappijFilosofieAvondcursus1 sessieMatigBasiscursusActiviteit